Policy - Alkohol, narkotika & tobak

Bakgrund

Detta ställer krav på föreningens ledare och vuxna, som i sin samvaro med ungdomarna måste vara medvetna om sin roll som förebilder. Samhällets lagar och regler för tobak, alkohol, narkotika och droger skall efterföljas.

Tobak

Vi uppmanar alla våra medlemmar att inte använda tobak. Vi accepterar inte att ungdomar under 18år brukar tobak i de aktiviteter som anordnas i föreningens regi.

Föreningen kan dock inte förbjuda medlemmar och ledare 18 år eller äldre att bruka tobak. Föreningen kräver dock att ledarna visar gott föredöme gentemot föreningens ungdomar när det gäller användandet av tobak.

Alkohol

Inga alkoholhaltiga drycker får förekomma vare sig bland ledare, föräldrar eller aktiva i samband med idrottsverksamhet – t ex träningsläger, träningar, utbildningar, cuper etc.

Det ligger på varje ledares ansvar att i samband med matcher, träningar, träningsläger eller cuper där föreningens ungdomar medverkar inklusive resor och/eller övernattningar att aktivt se till att ingen alkohol eller langning av alkohol förekommer.

Ledare i Edsbyns IF Handboll ska avstå från allt användande av alkohol under föreningens verksamheter såsom träning, matcher, resor och träningsläger, där man är ansvarig för barn och ungdomar. Självklart gäller detta även medföljande aktiva över 18 år och eventuella medföljande föräldrar.

Det är fullständigt oacceptabelt att i samband med representation av föreningen uppträda berusad. Det samma gäller även i andra sammanhang för medlemmar klädda i föreningens profilkläder.

Ledare eller andra ansvariga som bryter mot dessa bestämmelser kan komma att få sitt medlemskap prövat och i värsta fall kan en uteslutning från Edsbyns IF Handboll bli aktuell efter prövning i styrelsen.

Narkotika och Dopningspreparat

Allt bruk av narkotika- och dopningspreparat är förbjuden enligt svensk lag, så även i Edsbyns IF Handboll.

Alla förbjudna medel eller prestationshöjande preparat som finns uppsatta på Riksidrottsförbundets dopinglista och som inte föreskrivits av läkare på grund av medicinska skäl är förbjudna att brukas av föreningens medlemmar.

Ansvar

Ansvaret för ungdomars hälsa och utveckling är gemensam för föräldrar och ledare. Ansvaret för efterlevnad av denna policy ligger hos ALLA medlemmar inom föreningen.

I de fall någon av föreningens aktiva ungdomar upptäcks använda tobak, alkohol, narkotika eller doping i samband med någon av föreningens verksamheter så tar respektive ledare ett enskilt samtal med spelaren och föräldrar. Skulle någon medlem upptäckas använda tobak, alkohol, narkotika eller doping i samband med träningsläger, cuper, tävlingar och liknande, skickas vederbörande omedelbart hem och får då bekosta hemresan själv.

Antagande

Denna policy har antagits vid styrelsemöte 2017-01-08

Dokumentet utvärderas årligen och justeras vid behov.

/Styrelsen Edsbyns IF Handboll

För utskrift Policy ANT